Het klinkt zo makkelijk: wees gelukkig. Maar veel mensen vragen zich bij tijd en wijlen wel eens af: hoe maak ik mijzelf gelukkig? Want het is een levenskunst om gelukkig te zijn en te blijven. De oorzaak dat jij het moeilijk vindt om jezelf gelukkig te maken, is vaak terug te voeren op jouw jeugd. Maar wees gerust, daar kun je wat aan doen. Geluk vinden binnen in jezelf, niet gevoerd door prikkels van buitenaf, kun je leren ontwikkelen. En hypnotherapie kan je daarbij helpen.

Je jeugd vormt de basis van hoe gelukkig jij je voelt

In alle fasen van het leven zijn er momenten waarop er veranderingen plaatsvinden. Vanaf onze geboorte zijn we aangewezen op de zorg en liefde van onze ouders, onze eerste hechtingspersonen. Als de moeder goed in haar vel zit en zich gesteund voelt door haar man, dan zal zij goed op haar baby afgestemd kunnen zijn. Wanneer een moeder niet zo goed op haar kindje afgestemd is, bijvoorbeeld door een scheiding, ziekte, depressie, ontslag, ect. dan kan het kindje dit voelen en denken dat het door hem of haar komt. Het kindje kan dan overtuigingen ontwikkelen die het hele leven onbewust meegedragen worden. Het kan gaan denken dat het niet lief, mooi, slim, behulpzaam of snel genoeg is. Een kind begint al op zeer jonge leeftijd een overlevingsstrategie te ontwikkelen. Bindingsangst en verlatingsangst ontstaan ook al in de prille jeugd voor het zesde levensjaar.

Gevolg is compensatiegedrag om jezelf gelukkig te maken

Het kindje gaat dingen doen om lief gevonden, gewaardeerd en geaccepteerd te worden. Zoals helpen in huis, extra knuffelen, door goed zijn of haar best te doen, niet om hulp vragen of gaat gedrag vertonen waarbij het de ander steeds naar de zin maakt. Dit gaat spelenderwijs en niemand is zich hier bewust van. Vaak vindt een ouder dat wel prettig als zijn of haar kindje zo lief en behulpzaam is. Het kind zal zich telkens afstemmen op de ander waardoor het zelf niet goed voelt waar hij of zij behoefte aan heeft. Het zal het geluk steeds buiten zichzelf zoeken en daar zijn ook veel middelen voor zoals uitblinken op school, mooie diploma’s halen, een goed inkomen, een mooi huis of auto kopen die groter is dan die van de omgeving: kijk eens wat ik allemaal heb en kan.

Anderen en niet jezelf gelukkig maken

Het kan ook dat iemand die naar waardering juist de zorg in gaat en blijft zorgen voor een ander. Het kan zijn dat het een partner kiest die steun nodig heeft en op de ander leunt. Velen offeren zich op voor het geluk van je partner of kind. Dit is een altruïstische persoonlijkheid, iemand haalt zijn geluk en voldoening uit het gelukkig maken van de ander. Onbewust vraagt het nog steeds om erkenning en waardering door te laten zien wat hij of zij uit liefde doet voor de ander. Vaak herkent de ander dit opofferen niet als liefde, maar vindt het heel gewoon dat de ander dit allemaal doet. Hierdoor ontstaan bij de zorgende persoon gevoelens van miskenning, niet van waarde te zijn, eenzaamheid, moedeloosheid, eenzaamheid en depressie.

‘Hoe maak ik mezelf gelukkig’ start met grenzen aangeven

Gelukkig worden met jezelf of met een ander begint altijd met de relatie die jij met jezelf hebt. Wie dicht bij zijn of haar eigen gevoelens kan blijven, die weet waar zijn of haar behoefte en grens ligt en dit kan uitspreken, is op weg naar geluk.

 

“Leer jezelf beter kennen, luister naar jezelf.”

 

Veel mensen kunnen niet goed bij hun gevoel komen. Ze voelen niet waar ze behoefte aan hebben. Ze herkennen hun grenzen niet omdat ze dit nooit geleerd hebben. Door nog harder of langer te werken, veel te sporten, drinken, roken, gamen, shoppen, tv kijken of veel vrienden te onderhouden en feestjes af te gaan, hoeven we onze leegte, gemis en eenzaamheid niet te voelen. We leven in een maatschappij die ons van allerlei vluchtroutes voorziet als het gaat om weg te blijven van nare gevoelens. Hoe lang je nare gedachten en gevoelens kunt wegdrukken? Dat verschilt per persoon, de één wordt ziek en de ander niet.

Maak jezelf nu eens echt gelukkig!

Hoe? Door met jezelf aan de slag te gaan! Bekijk hier mijn tips om zelf je geluk te ontwikkelen. Wil je echter effectief aan je toekomst werken, overweeg dan therapie. Mindfulness gecombineerd met hypnotherapie is een zeer snelle doeltreffende therapievorm.

Mindfulness helpt bij de bewustwording van je lichaam en geest. Door lichamelijke signalen, gedachtestromen en de uitlokkers van onrust te herkennen, kan door nieuw gedrag te leren voorkomen worden dat mensen over je grens zullen gaan.

 

Hypnotherapie, hypnose en trance helpt je bij het vinden van innerlijk geluk.

 

Hypnotherapie brengt opheldering in de onderliggende oorzaken. Door hypnose/trance leert men zichzelf ontdekken, dit is bewustwording. Door in hypnotherapie te onderzoeken wat er aan de oorsprong van je gedrag ten grondslag ligt, kun je dit herstellen. Je kunt hard werken aan nieuw gedrag. Hoe klinkt stoppen met roken, eten, drinken of shoppen jou in je oren? Of minder sporten, korter werken, niet meer vreemd gaan of niet meer verplicht de deur uit moeten van jezelf?

Door de oorzaak aan te pakken verdwijnt de onrust die de motor is van het ongewenste gedrag. Hierdoor vervalt de bewuste of onbewuste strijd met jezelf of met je omgeving. Door innerlijke rust ontstaat er ruimte voor wie jij werkelijk bent. En met deze innerlijke rust ontstaat weer innerlijke kracht wat de bron voor werkelijk geluk is.

Neem de stap naar hypnotherapie

Hypnotherapie & hypnose verschilt nogal van de andere therapievormen. Hypnotherapie kost minder stress en duurt korter. Kom dus in actie. Neem vandaag nog de eerste stap naar een leven dat in het teken staat van jouw geluk. Bel, mail of vul het contactformulier in en maak meteen je afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Postma Hypnotherapie Hilversum

Mireille Postma - De Relatieplanner

Ik ben Mireille Postma en ik help mensen door middel van hypnotherapie meer in hun eigen kracht te laten staan. Een warme en liefdevolle relatie met jezelf, is hierin mijn dagelijkse drijfveer. Mijn aanpak is direct, intuïtief, verrassend en soms confronterend. Ik ben goed in het creëren van oplossingen voor allerlei problemen in een veilige omgeving. Mijn stijl is persoonlijk en betrokken en ik ga uit van individuele kracht.

Meer weten?

Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Bel 06 – 20 20 37 79. Mailen kan ook naar info@mireillepostma.nl. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.