Regressietherapie, wat is dat?

Regressietherapie is een therapievorm, waarbij men ervanuit gaat dat het probleem waarmee iemand worstelt voortkomt uit het verleden. Traumatische ervaringen tijdens de jeugd, ook onverwerkte ervaringen, zijn veelal de oorzaak van een emotioneel, psychisch of lichamelijk probleem in het hier en nu. Veel van deze ervaringen hebben we onbewust verdrongen.

Met regressietherapie stuurt de therapeut gericht naar de onverwerkte vaak traumatische ervaringen, veelal uit de jeugd, zodat deze boven komen om alsnog verwerkt te worden. Regressie kan ook gebruikt worden om juist naar hele fijne en prettige momenten te gaan om het zelfhelende vermogen te vergroten en het draagvlak en draagkracht te ondersteunen.

Regressietherapie helpt je met ervaringen uit je verleden

Het kind in ons heeft in zijn/haar leven prettige ervaringen opgedaan zoals vertrouwen, liefde en erkenning. Daarnaast kennen we ook pijnlijke ervaringen, denk aan afwijzing, gevoelens van angst of wellicht eenzaamheid. Als wij klein zijn, dan zijn wij te jong om pijnlijke ervaringen te begrijpen en deze te verwerken. Een manier om ermee om te gaan was het verdringen van hetgeen wat toen niet te begrijpen en/ of te pijnlijk was. Het verdringen van de pijn is een overlevingsmechanisme die kinderen gebruiken om verder te kunnen met leven.

Je bent een kind, je gaat door met leven en lijkt het alsof er niets aan de hand is, maar al deze ervaringen heb je onbewust in je bewustzijn opgeslagen.

Nare ervaringen als blauwdruk

Kinderen die getuige zijn geweest van nare ervaringen, voelen dit vaak als een tekort schieten van zichzelf. Vaak ontstaan er overtuigingen als: “Ik ben niet goed genoeg, ik kan niets, ik had iets moeten doen” of “Ik mag er niet zijn en het is mijn schuld”. Als volwassen persoon kun je hierdoor doorschieten in oncontroleerbare drift, peilloos verdriet en voor jezelf onbegrijpelijke woede. Ook kunnen perfectionisme, controle uitoefenen, blijven denken en piekeren, onbeheersbaar eten, overmatig alcohol drinken of drugs gebruiken een rol spelen. Dit is het gevoel van ons innerlijk kind dat de pijn wil verdringen. Nare ervaringen blijven als een blauwdruk in ons systeem vastzitten. Het zijn ervaringen van het kind, niet van ons als volwassenen. Ze bepalen in het hier en nu met grote regelmaat ons gedrag. Zeker in een onveilige situatie of omgeving worden we getriggerd en lijkt het alsof we het verleden weer kunnen voelen.

Regressietherapie werkt met triggers

Nare ervaringen uit de jeugd en het gevoel dat je erbij hebt, kun je in het dagelijks leven onbewust herbeleven. Een dierbare of iemand anders maakt bijvoorbeeld een krenkende kwetsende opmerking, waardoor je geheel vanbinnen ineen krimpt. Dit kan onbewust de herinnering van de krenkende opmerkingen van je vader, moeder en leraar toen je klein en kwetsbaar was, doen herleven. Dit moment is een trigger in het hier en nu. In één seconde herbeleef je de oude snijdende pijn weer, je bent je er alleen niet van bewust. Dit is een trigger die we nodig hebben voor de regressietherapie.

Met regressietherapie ga je terug naar je innerlijke kind

Met regressietherapie gaan we in trance en/of hypnose terug naar het moment, waarop de kwetsende opmerking gemaakt is. We sturen het onbewuste naar het eerste moment in de jeugd, waar eenzelfde gevoel of emotie geraakt is om de pijn uit te wissen. Op deze wijze kunnen alle negatieve emoties en ervaringen, die vaak lichamelijke ongemakken veroorzaken, opgeruimd worden. De volwassen persoon die je nu bent gaat het gekwetste, verlaten, ongelukkige, verwaarloosde, ontredderde kind in hem/haar integreren en voor hem/haar zorgen.

Dit heet ook wel ‘Inner Child werk’ of ‘Innerlijk Kind werk’. Het begrip Inner Child staat voor het kind dat we ooit geweest zijn. In de regressie zie je beelden en krijg je inzichten door herbelevingen. De een krijgt beelden, de ander voelt het en een ander weet het gewoon. De inzichten in hoe iets is ontstaan, helpen met herstel en heling. Na het integreren van het innerlijke kind start de genezing.

Toepasbaarheid van regressietherapie

Regressietherapie is waardevol gebleken bij heel veel klachten, zoals:

 • Eetbuien
 • Oncontroleerbare drift
 • Peilloos verdriet
 • Voor jezelf onbegrijpelijke woede
 • Leegte en eenzaamheid
 • Bindings- of verlatingsangst
 • Zelfafwijzing
 • PDS klachten
 • Eenzijdig relatietherapie
 • Depressiviteit
 • Gevoelens om er niet te mogen zijn
 • Gevoel van ‘ik kan niets’
 • Te veel verantwoordelijkheid of een schuldgevoel
 • Burn-out klachten

Met regressietherapie op weg naar een gezonde relatie

Wanneer je in een relatie bent met een geliefde of dierbare, dan kan het gebeuren dat je als volwassenen steeds emotioneel vastloopt. Wanneer dit herhaaldelijk gebeurt, kan dit ertoe leiden dat men elkaar letterlijk de rug toewijst; elkaar afwijst. Vaak doet men dit vanuit pijn en het onvermogen om een verbinding te maken. Van binnen hoopt het gekwetste eenzame innerlijke kind dat de ander een beweging maakt om de liefde te herstellen. Wanneer je veel trauma’s, afwijzing, eenzaamheid, geweld en verwaarlozing hebt meegemaakt, kan als gevolg je innerlijke kind niet afgestemd zijn op de volwassen ‘ik’, maar steeds op die ander. Als je moeder of vader veel afwezig was of als het thuis onveilig was, is vaak het kind in je beschadigd en constant gericht op de omgeving.

Wat je ziet is dat het gekwetste eenzame kind op de ander staat gericht. In beide volwassenen zijn in deze situatie allebei de innerlijke kinderen op elkaar gericht. Hierdoor zijn deze volwassenen samen in disbalans. Hoe mooi zou het zijn als je het kleine kind in jezelf kunt troosten en koesteren, zodat het niet steeds staat te wachten op de ander. Zorgen dat het kleine innerlijke kind en de volwassene dezelfde kant uit bewegen; dit is precies wat we met regressietherapie doen. Het kind weer laten voelen dat het er mag zijn, mag stralen, oké is, veilig is opdat het met de volwassen-ik meegaat en niet blijft verlangen naar iets dat nooit komt. Door één te worden met je innerlijke kind maak je gezonde partnerkeuzes, ben je in je kracht, kun je je uitspreken, blijf je bij jezelf, ben je authentiek en ontstaat heling. Benieuwd of het jou kan helen, neem dan contact met mij op.

Postma Hypnotherapie Hilversum

Mireille Postma - De Relatieplanner

Ik ben Mireille Postma en ik help mensen door middel van hypnotherapie meer in hun eigen kracht te laten staan. Een warme en liefdevolle relatie met jezelf, is hierin mijn dagelijkse drijfveer. Mijn aanpak is direct, intuïtief, verrassend en soms confronterend. Ik ben goed in het creëren van oplossingen voor allerlei problemen in een veilige omgeving. Mijn stijl is persoonlijk en betrokken en ik ga uit van individuele kracht.

Meer weten?

Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Bel 06 – 20 20 37 79. Mailen kan ook naar info@mireillepostma.nl. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.