Uit je burn-out

Overspannen, burn-out of gewoon stress? In welke fase je ook zit, dit beeld zal je vast wel heel bekend voorkomen. Je komt ’s ochtends met veel moeite je bed uitkomen. Je hebt voldoende tijd geslapen, maar je bent niet uitgerust en je voelt nog heel erg moe. En die vermoeidheid raak je gedurende de dag maar niet kwijt. Het kost je elke dag enorm veel energie om op gang te komen. Je start de dag met veel koffie drinken om wakker te worden. Tijdens de dag eet je veel zoet en of zout eten om energie te krijgen en je lekker te voelen. Eigenlijk helpen cola, snacks en chocola je de dag door. Is dit herkenbaar voor jou? Ga dan meteen aan de slag met hypnotherapie om erger te voorkomen!

Andere symptomen van een burn-out

Ja helaas, een burn-out kent nog veel meer symptomen. Het is belangrijk dat jij ze tijdig herkent én erkent zodat je een burn-out misschien kan voorkomen of de kans erop aanzienlijk kan verkleinen. Andere voorkomende symptomen zijn:

  • Het plezier dat je ooit had in je werk of relatie lijkt maar niet terug te komen
  • Bezigheden die voorheen plezierig waren, voelen nu als een opgave
  • Je ervaart minder plezier in het leven en geen voldoening bij wat je doet
  • Emotionele uitbarstingen en opvliegerige uitvallen
  • Geen zin in seks, niet goed kunnen doorslapen
  • Je voelt je:
    • Moe en leeg, alsof alles zinloos is wat je doe
    • Verdoofd en machteloos,
    • Onzeker en emotioneler
    • Kwetsbaarder en vreugdeloos

Ook piekeren, sombere gedachten, negatief zelfbeeld, hoofdpijn, vage buikpijn, paniekaanvallen, hartkloppingen, angstig voelen, vermijdingsgedrag en je terug trekken horen bij een burn-out. Ook  kunnen je gedachten de gehele tijd alle kanten opgaan en het lukt je maar niet om te focussen. Je vermogen om stress op te vangen zal daarnaast verminderd zijn. Hierdoor ga je conflicten uit de weg, thuis en op je werk. Tot slot is je weerstand meestal verminderd en zal je trager van een verkoudheid, griepje of van een ongeluk genezen..

Een burn-out ook wel ‘afgebrand’ zijn, ontstaat na een langdurige periode van stress en/of roofbouw van je energie. Hierdoor ben je geestelijk en lichamelijk opgebrand en uitgeput. Door maar door te blijven gaan en niet aan te voelen dat de reserves op zijn, raakt men volledig uitgeput. Over het algemeen is iemand verbaasd als hij/zij de diagnose krijgt, omdat het vaak doorzetters zijn die van geen opgeven weten en niet van zichzelf ‘ziek’ willen, kunnen en mogen zijn.

Risicogroepen bij een burn-out

 

  • Mensen die geen NEE kunnen zeggen. En mensen die veel verantwoordelijkheid op zich nemen, niet doorhebben wanneer ze overvraagd worden. Het zijn loyale, trouwe, hardwerkende mensen die altijd bereid zijn een stapje harder te werken dan een ander. Het zijn ook de mensen die zich niet ziek melden of te snel weer het werk hervatten omdat ze niet gemist kunnen worden, waardoor er roofbouw op de weerstand ontstaat. Vaak stellen ze hogen eisen aan zichzelf en kunnen ze moeilijk om hulp vragen.
  • In werksituaties: een ZZP’er die niet ziek kan zijn omdat hij/zij het gezin financieel draaiend moet houden. Degene die dag in en dag uit hetzelfde werk doet of onder zijn/haar niveau werkt. Geestdodend monotoon werk put je op den duur uit en daardoor loop je het risico op een burn-out. Maar ook als er in het bedrijf waar je werkt het voortbestaan van het bedrijf bedreigd worden. Als er personeel ontslagen gaat worden en het traject duurt lang, dan kan deze situatie uitzichtloos lijken, wat een trigger voor een burn-out kan zijn.
  • Alleenstaande ouders: als men kostwinner is, geen partneralimentatie ontvangt en geen goede omgangsregeling heeft. Hierdoor kunnen financiële problemen de kop opsteken. Bovendien zijn de kinderen er dan vrijwel altijd, terwijl de taken niet verdeeld kunnen worden. Men komt dan niet tot rust. Zeker als de kinderen nog erg jong zijn en nog veel verzorging nodig hebben en als de pubertijd aanbreekt, hebben alleenstaande ouders het erg zwaar. De pubers willen vaak in het weekend bij hun vrienden zijn waardoor ze erg veel energie van één ouder vragen.
  • Relatieproblemen: zoals huwelijksproblemen die niet opgelost worden. Of er zijn geheimen in de relatie die onbespreekbaar zijn. Je voelt dat er van alles mis is, maar het is niet bespreekbaar of wordt afgeweerd met ‘je ziet spoken’. Maar ook als je een buitenechtelijke relatie hebt en je durft dit niet te melden. Als je echter in een liefdeloze relatie blijft zitten uit angst voor de toekomst, neemt dit wel al je levensvreugde en positieve energie weg. Wanneer deze situatie langer dan een jaar duurt kan een burn-out de kop opsteken.
  • Scheiding: als de procedure maar voortduurt en er geen einde lijkt te komen aan de onzekerheid en onrust omtrent de woning, financiën en emotionele steun. De angst voor de nieuwe periode kan alle energie wegzuigen. Soms voelen mensen zich verlamd richting de afgrond gaan. Daarna de verhuizing, inkomens terugval, kinderen die verdrietig zijn. Wanneer dit allemaal binnen een jaar gebeurd kan het zijn dat na deze periode de burn-out om de hoek loert.
  • Mantelzorgers: iemand met een ouder, kind of partner die langdurig ziek is en die exclusieve zorg nodig heeft, terwijl jij de enige bent die er voor deze persoon moet zijn, naast je gezin, je werk, studie en alle andere verplichtingen.

 

Uit je burn-out met hypnotherapie

Met hypnotherapie wordt er gewerkt aan wat er ten grondslag ligt aan de burn-out. Waardoor is het ontstaan? Vaak door onbewuste patronen die in de jeugd begonnen zijn en die meegegroeid zijn met het ouder worden. Perfectionisme is hier een goed voorbeeld van.

Hypnotherapie werkt aan het bewust worden van automatische patronen en negatieve gedachten om deze vervolgens om te buigen in functionele patronen en positieve gedachten. In trance en hypnose wordt het helder wat er aan ten grond ligt en wordt je je bewust van je behoeften. Veel mensen voelen en weten niet meer waar zij behoeften aan hebben. Via hypnose en trance maak je daar super snel contact mee. Deze manier van werken versnelt het herstel. Hypnotherapie werkt ook geweldig bij het herkennen van je grenzen en het aangeven ervan en werken aan preventie ter voorkoming van een terugval.

 

Hypnotherapie, trance en hypnose is een behandelmethode die snel resultaat oplevert.

 

Met een speciaal herstelprogramma wordt de burn-out aangepakt zodat de balans zich hersteld. We gaan eerst na wat je ‘draagkracht’ is, dit wordt je uitgangspunt. We kijken wat je aan kunt, wat je belasting is en in welke fase van de burn-out je zit. We maken samen een termijnplanning om te herstellen. We werken aan je grenzen herkennen, aangeven, behoeften herkennen en aangeven en het voorkomen van een terugval.

Neem de stap naar hypnotherapie

Hypnotherapie is een bewezen effectieve behandelmethode. Een behandelmethode die bovendien snel resultaat oplevert. In veel gevallen merk je na een enkele behandeling al een significante verbetering. Kom dus in actie. Neem vandaag nog de eerste stap naar een leven vrij van stress. Bel of mail en maak meteen je afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Postma Hypnotherapie Hilversum

Mireille Postma - De Relatieplanner

Ik ben Mireille Postma en ik help mensen door middel van hypnotherapie meer in hun eigen kracht te laten staan. Een warme en liefdevolle relatie met jezelf, is hierin mijn dagelijkse drijfveer. Mijn aanpak is direct, intuïtief, verrassend en soms confronterend. Ik ben goed in het creëren van oplossingen voor allerlei problemen in een veilige omgeving. Mijn stijl is persoonlijk en betrokken en ik ga uit van individuele kracht.

Meer weten?

Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Bel 06 – 20 20 37 79. Mailen kan ook naar info@mireillepostma.nl. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.