Problemen trans- of homoseksualiteit

‘In de kast’ leven met een geheim: Je geaardheid verbergen

Al vroeg in je jeugd kom je erachter dat je liever en zachter bent dan andere jongens en mannen in het gezin en de familie waaruit je komt. Naar mate je ouder wordt, kom je erachter dat je maniertjes, bewegingen, loopje, voorkeur voor speelgoed en kleding afwijkt van de ‘norm’ die er blijkbaar is over hoe jongens en mannen zich horen te gedragen. Op de duur kun je geloven dat je vreemd, anders, afwijkend en raar bent, hierdoor kun je schaamte ontwikkelen voor wat je voelt en voor wie je bent.

Hoe kun je je staande houden in een omgeving die eerlijk zijn over je seksuele geaardheid bestraft? De hele dag bezig zijn om niet jezelf te zijn. Jezelf steeds te corrigeren, je maniertjes onderdrukken om ‘jezelf’ te zijn om mannelijker te lijken en je veiliger te voelen. Hoe ga je om met de eenzaamheid en het verlangen die je op den duur verteren?

Het leiden van een dubbelleven

Het leiden van een dubbelleven zou misschien een uitkomst kunnen bieden; boven- en ondergronds bewegen. Maar hoe ga je met jezelf om in dit dubbelleven, in deze schijnwereld en hoe lang ga je dit volhouden? Bedenk dat je op den duur door de eenzaamheid, het onderdrukken van verlangens en het niet uitkomen voor je identiteit opgebrand kunt raken. Fysieke en mentale klachten zijn dan het gevolg van jarenlang jezelf afwijzen voor wie je werkelijk bent in al je kleuren.

Op zoek naar God

Velen gaan op zoek naar een ‘God’; een spirituele zoektocht om je gehoord te voelen. Voor hun is dit wellicht de enige gesprekspartner tot nu toe in hun leven. Als je geen ‘God’ kunt vinden, dan is het alternatief meestal drugs, alcohol en gamen om je gevoel van schaamte en eenzaamheid weg te kunnen drukken. Kijk bijvoorbeeld naar het Vaticaan, veel homo’s leven daar in de kast. Ze onderdrukken hun verlangens in een bolwerk dat erom bekend staat homoseksualiteit af te wijzen. De Franse schrijver Frédéric Martel heeft hier een prachtig boek over geschreven: ’Sodoma, het geheim van het Vaticaan’.  In een artikel van Nieuwsuur van de NOS kun je hier meer over lezen en een interview met Martel bekijken.

uit de kast komen

‘Uit de kast komen’: het doorbreken van een geheim

Het hebben van een geheim kan negatieve effecten hebben op lichaam en geest, zegt psycholoog en ‘geheimenexpert’ Andreas Wismeijer. “Geheimen hebben is een heel dynamisch kostenbatenverhaal. Op korte termijn geeft het winst, maar op langere termijn kan het je behoorlijk in de staart bijten.’’

Een groot geheim bewaren kan je letterlijk ziek maken”

Geheimen kunnen een enorme impact hebben op iemands leven. “Je kunt iets bewust achterhouden om een normaal leven te kunnen leiden, maar een geheim kan ook de overhand krijgen. Dan raak je erin verstrikt en krijg je last van piekeren, stress of lichamelijk onverklaarbare klachten zoals vermoeidheid of ontstekingen.’’

Iedereen heeft geheimen

Gezondheidspsycholoog Wismeijer, docent aan de Universiteit Tilburg en Nyenrode Business University, is gepromoveerd op onderzoek naar ‘de psychologie van geheimen’. “Een fantastisch onderwerp waar bar weinig onderzoek naar was gedaan. Het kan belangrijk zijn om te weten niet de enige te zijn met een bepaald geheim. Dat kan van alles zijn, maar ver bovenaan staan geheimen die te maken hebben met seksualiteit. Het hele scala komt voorbij: een partner die jij onaantrekkelijk vindt, een liefdesrelatie terwijl je in ziekmakende processen getrouwd bent, stiekeme wensen die je niet durft te vertellen.”

Geheimen activeren ziekmakende processen welke lichamelijke klachten kunnen veroorzaken, blijkt uit een literatuurstudie die Wismeijer samen met de Tilburgse psycholoog Ad Vingerhoets publiceerde in ‘Tijdschrift voor Psychiatrie’. Daarin wordt onder andere naar een Amerikaans onderzoek verwezen onder mannelijke hiv-patiënten. Bij mannen die de ziekte voor hun omgeving verzwegen verliep het ziekteproces tot twee jaar sneller dan bij mensen die er wel open over waren. “Naarmate een geheim meer belastend is, kunnen de effecten negatiever zijn’’, zegt hij. “Mensen gaan piekeren, worden somber of slapen slecht.’’

Ik groeide op met een vader die strooide met woorden als mietje, watje en sissy. Als ik niet presteerde met judo. Voorzichtig was met skiën. Als ik niet dat takke-eind naar school wilde fietsen, of even op mijn stick leunde tijdens een hockeywedstrijd. Ik was anders dan mijn stoerdere zus, maar ik was ook anders dan alle zoons die mijn vader kende uit zijn omgeving. Ik was de vleesgeworden antithese van mijn vader, een jongen die niet de inborst had van een echte kerel, maar vol zat met ‘vrouwelijke’ eigenschappen. Hij had geen idee wat hij met mij aan moest. Nog voordat ik wist dat ik een homoseksueel was, werd me duidelijk dat er vreemd naar me werd gekeken: ik was zachter, gevoeliger dan andere jongens en dat leidde keer op keer tot spanningen.”

Dit is een citaat van Nicolaas Veul in het boek ‘Fluwelen woede’ van Alan Downs. Het boek heeft als ondertitel “De pijn voorbij: opgroeien als een homo in een heterowereld.”

Talkshow Compagnietheater Amsterdam

Rondom de lancering van de Nederlandse vertaling Fluwelen Woede organiseerde het Compagnietheater in Amsterdam, in samenwerking met uitgeverij Nijgh & Van Ditmar en de L’HOMO, een talkshow rondom de thema’s van het boek. Bekende kunstenaars en denkers gaan tijdens dit programma met elkaar in gesprek en laten via hun eigen werk zien hoe zij dealen met deze gay-issues. Je kunt dit programma hier terugkijken.

Verzwijgen van een geheim kan leiden tot zelfmoord

Het verzwijgen van een geheim kan zo zwaar worden, dat het zelfs reden voor zelfmoord kan zijn. “Je verliest een deel van je onbevangenheid omdat je de situatie uit angst voor afwijzing of stigmatisering bewust onder controle houdt”, aldus Wismeijer. “Die voortdurende waakzaamheid is heel vermoeiend. Niet voor niets zeggen mensen na het openbaren van een belastend geheim: ik voel me duizend kilo lichter, ik ben van een last bevrijd.’’

Dat een geheim zwaar op ons gemoed kan drukken, komt volgens Wismeijer doordat mensen van nature ‘extreem sociale wezens’ zijn. “We kunnen bijna niet anders dan onze ervaringen en emoties met elkaar delen. Het hebben van een groot geheim biedt enerzijds bescherming tegen afwijzing of veroordeling, maar altijd iets achterhouden en niet vrijuit praten over wat je bezighoudt, is in feite onnatuurlijk gedrag. Dat levert stress op. Denk aan de klamme handpalmen wanneer een onderwerp ter sprake komt waarover je niet wilt praten. Of waarvan je niet wilt laten merken dat het je bezighoudt. Het lichaam reageert daarop.’’

Geheimen en leugens

Geheimen en leugens gaan hand in hand, zegt psycholoog Andreas Wismeijer. “Er loopt een smalle lijn tussen iets geheim houden en liegen. Iedereen heeft bepaalde geheimen omdat ze een zekere bescherming bieden. Tegelijk vinden we iemand met een – vermoedelijk – geheim ook minder aardig, aantrekkelijk en betrouwbaar. Uit onderzoeken blijkt ook dat mensen die als kind onveilig zijn gehecht aan hun primaire verzorger, meer de neiging hebben om dingen geheim te houden. Ze zijn banger voor afwijzing.”

Uit de kast komen2

Is je geheim belastend? Kom in actie!

Is je geheim je tot last? Breek jezelf vrij en kom in actie! Licht een goede vriend of vriendin in. Dat kan consequenties hebben. Bedenk dus wel hoe en tegen wie je het opbiecht. Je kunt het ook eerst bespreken met een gespecialiseerde neutrale Queer Coach of Queer Therapeut en of LGBTIQI Coach of LGBTIQI Therapeut. Vanwege de geheimhouding blijft je geheim nog even bewaard en kun je op jouw tempo naar buiten komen. Wanneer je behoefte hebt om hierover te praten of hulp nodig hebt om hiermee om te gaan neem dan contact met mij op

‘Uit de kast en dan…?’: overleven in de gayscene

De opluchting van de Coming Out: het naar buiten brengen en doorbreken van een ‘geheim’ is bitterzoet. Wat een opluchting en bevrijding om eindelijk uit te komen voor wie je werkelijk bent, uitkomen voor je identiteit. De één treft begrip en herkenning, terwijl de ander geïsoleerd wordt uit de familie of omgeving. Een religieuze omgeving kan bovendien een belemmerende factor zijn voor acceptatie als je uit een gezin komt waar deze waarden en normen streng nageleefd worden.

Realiseer je dat op zoek gaan naar een tolerante omgeving tussen gelijkgestemden je ruimte voor groei geeft. Zeer waarschijnlijk wil jouw uitspattingen van vreugde die je nu voelt en jouw roes omdat je eindelijk volledig uiting kunt geven aan je gevoel daarom het liefst uiten in een sociale omgeving met andere homo’s of lesbiennes. Echter, je storten in de Gay Scene als uitlaatklep: de één voelt er zich thuis en de ander totaal niet. Bedenk wat voor jou de beste keuze is!

Overleven in de gayscene

Help, een nieuwe onveilige omgeving!

Na je Coming Out en het eventueel verlaten van je afwijzende onveilige omgeving, ga je op zoek gaat naar erkenning voor wie je bent. Je gaat werken aan authentiek zijn en aan verbinding. Maar help! Breek je je eindelijk vrij uit je onveilige hetero-omgeving, ontdek je ineens dat jouw omgeving in de gayscene nog steeds onveilig is. Men haalt elkaar naar beneden, men is kattig naar elkaar en men laat elkaar zich shit voelen. En wanneer je gekleurd of Aziatisch of vrolijk bent? Ze maken grapjes over je die eigenlijk niet grappig zijn maar verpakte kritiek is. Er is blijkbaar een nieuwe norm waaraan je moet voldoen om alsnog geaccepteerd te worden. Hoe ga je om met deze kritiek? Moet je gaan voldoen aan een nieuwe norm? En hoe kom je daarbij tot acceptatie van jezelf?

Hoe kun je een ander vragen om je te accepteren zoals je bent als jij jezelf niet accepteert en… mensen zoals jij niet accepteert”

ACTING STRAIGHT | Mannelijkheid in de gayscene

In de korte 2Doc Acting Straight onderzoeken Tofik Dibi en Willem Timmers mannelijkheid in de gayscene.

Er is veel competitie in de gayscene. Mooie strakke lichamen, dagelijks naar de sportschool en vooral mannelijke mannen zijn de ‘norm’. Wanneer je een man bent met vrouwelijke trekjes, zachter en liever bent, word je al snel afgewezen. Hoe ga je hiermee om in al je kwetsbaarheid en je zelfacceptatie. Ga jij ook hard werken aan je lichaam en een perfecte look en houding creëren? Zodat anderen je accepteren? Nee, natuurlijk niet. Ga staan voor wie je werkelijk bent!

Thuiskomen bij jezelf, innerlijke kracht ontwikkelen door zelfacceptatie en verwerken van pijn en trauma’s, daar draait het om. Heb jij de behoefte om hierover te praten of heb jij hulp nodig om hiermee om te gaan? Doorbreek de pijn! Wacht niet langer, ga aan de slag en neem contact op.

Genderidentiteit: geboren in het verkeerde lichaam?

Al jong ontdek je dat je anders bent en dat de normen die er bestaan voor een meisje of jongen niet overeenkomt met wat je van binnen voelt. Er is veel aandacht voor deze problematiek in de aanloop naar de transitie.

Transgender ofwel genderincongruentie

Wat is transgender en wat is genderincongruentie? Transgenders hebben een genderidentiteit en/of genderexpressie die anders is dan het geslacht dat ze hebben bij de geboorte. Dit wordt ook wel genderincongruentie genoemd.  De genderidentiteit is de diepgewortelde, persoonlijke overtuiging te behoren tot een bepaald geslacht: man, vrouw, daar tussen in, beiden, geen van beiden, et cetera. Genderexpressie is de manier waarop we hier uiting aan geven: als man, vrouw of ergens daar tussen in. De genderidentiteit en de genderexpressie hoeven dus niet gelijk te zijn. Transgender is dus een breed begrip. Iemand kan zichzelf presenteren in de kleding/rol van het andere geslacht. Dat kan altijd zijn of slechts af en toe. Niet alle transgenders hebben behoefte aan lichamelijke aanpassingen met operaties en/of hormonen.

Genderdysforie

Er is sprake van genderdysforie wanneer er een gevoel van onbehagen is bij het geboortegeslacht, al dan niet samen met de wens om lichamelijke aanpassingen te doen. Dysforie is het omgekeerde van euforie (uitzonderlijk gelukkig). Mensen met genderdysforie kunnen gebukt gaan onder de sociale druk die ze opgelegd wordt om te leven in het geboortegeslacht. Dit leidt bijvoorbeeld tot stress, daaruit volgende lichamelijke klachten, problemen met het leggen van contacten, het gevoel niet begrepen te worden en anders te zijn. Genderdysforie kan ook een afkeer van de eigen geslachtskenmerken met zich meebrengen en een wens hier aanpassingen aan te doen zodat genderidentiteit en de uiterlijke geslachtskenmerken in lijn met elkaar komen. Genderdysforie kan zich op alle leeftijden uiten en in meer of mindere mate aanwezig zijn.

Lees voor meer informatie het Onderzoek Transgenderzorg Nederland van juli 2016. Dit onderzoek is echt heel informatief. En dit artikel van de Gaykrant over het gebrek aan nazorg na een geslachtstransitie met aandacht voor suïcide. Tot slot kan ik je nog deze documentaire aanbevelen over een man die vrouw wordt.

Overleven in de gayscene

Postma Hypnotherapie Hilversum

Mireille Postma - De Relatieplanner

Ik ben Mireille Postma en ik help mensen door middel van hypnotherapie meer in hun eigen kracht te laten staan. Een warme en liefdevolle relatie met jezelf, is hierin mijn dagelijkse drijfveer. Mijn aanpak is direct, intuïtief, verrassend en soms confronterend. Ik ben goed in het creëren van oplossingen voor allerlei problemen in een veilige omgeving. Mijn stijl is persoonlijk en betrokken en ik ga uit van individuele kracht.

Meer weten?

Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Bel 035 – 75 00 304. Mailen kan ook naar info@mireillepostma.nl. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.