Heb jij een druk en sociaal leven, ben je succesvol in je werk, tevreden over je dagelijkse bezigheden, maar het loopt in de liefde steeds mis? Ben je op zoek naar een partner maar het lukt je niet om een langdurige, hechte en wederkerige relatie aan te gaan? Of zijn jouw verliefdheden maar kortstondig van aard of meestal onbeantwoord? Grote kans dat jij last hebt van bindings- of verlatingsangst. Wil jij eindelijk eens van dit patroon af, dan is hypnotherapie een bewezen effectieve behandelmethode. Een behandelmethode die bovendien snel resultaat oplevert: in veel gevallen merkje na een enkele behandeling al een significante verbetering.
Oorzaken bindingsangst of verlatingsangst
Tijdens de zwangerschap zijn we helemaal één met onze moeder, na de geboorte begint de separatie. Als baby wordt je van tijd tot tijd van je moeder gescheiden en dat kan bij een kleintje voor stress zorgen. Het is afhankelijk van zijn of haar moeder voor aanraking, voeding, warmte, veiligheid en rust. Met baby’s die liefdevol aangeraakt worden gaat het beter dan met baby’s die niet of nauwelijks aangeraakt worden. De aanraking is voor de hechting bepalend. Het eerste jaar tot en met het derde levensjaar is bepalend voor een veilige hechting.
De hechting kan op verschillende manieren verstoord worden:
- Een moeder die nog een paar kinderen heeft rondlopen moet haar aandacht verdelen.
- Wisselingen met meerdere verzorgingspersonen door het kinderdagverblijf
- De eerste hechtingspersonen langdurig missen of niet meer zien door een scheiding.
- Geen of weinig tijd om met een kleintje bezig te zijn
- Een moeder of vader die emotioneel niet aansluit bij zijn of haar kindje
Een kleintje kan door de bovenstaande situaties het gevoel krijgen dat het niet belangrijk is of er niet toe doet. De één zal veel huilen om aandacht, de ander wordt stil, sluit zich af, reageert niet meer spontaan en trekt in zichzelf terug.
Gevolgen van verlatingsangst
Degene die merkt dat huilen de manier is om aandacht te trekken, zal deze vorm van aandacht vragen tot op hoge leeftijd kunnen blijven beoefenen en dit op verschillende manieren uiten. Als puber en volwassene vaak door te schreeuwen, te zeuren of te klagen: zie mij staan! Ze blijven telkens om bevestiging en waardering vragen. Want als je ouder iedere keer wel reageert op gehuil, gebrul, boosheid, drammen, zeuren en klagen, dan wordt dat beloond met aandacht. Beter negatieve aandacht dan geen aandacht.
Omdat dit op zo’n jonge leeftijd ontstaat is niemand zich bewust van zijn of haar aangeleerde gedrag. Die persoon steekt veel energie om gezien te worden en de hechting tot stand te brengen en houden. Met veel negatieve ervaringen in de jeugd, als puber, jong volwassene en volwassene kan verlatingsangst ontwikkeld worden. Men doet dan alles om de relatie te behouden, zowel positief als negatief, en gaat hierbij over de grenzen van zichzelf en van de ander. Door controle uit te oefenen hoopt men grip op de ander te hebben en houden. Op den duur wordt de relatie voor beiden onplezierig.
Gevolgen van bindingsangst
Degene die zich echter terugtrekt, klapt dicht en wordt stil. Van binnen gebeurt er veel wat aan de buitenkant niet zichtbaar is. Van binnen is die persoon overstuur, maar niemand kan dit waarnemen. Men kan de onbewuste overtuiging hebben: ben ik het waard om van te houden, kan iemand van mij houden, ik doe het toch nooit goed? Wanneer deze persoon in relatie met bijvoorbeeld een partner kritiek krijgt, dan doet dit zeer. Men klapt dus dicht en wordt stil. En hierdoor kan de ander zich weer afgewezen voelen, dit patroon kan op den duur voor problemen zorgen.
Iemand die veel kritiek in de jeugd, als puber, jong volwassene en als volwassene heeft gehad of in de steek is gelaten door een ouder of veel is afgewezen om wie hij of zij is, kan bindingsangst ontwikkeld hebben. Men durft geen langdurige relatie aan te gaan vanwege de pijn die het doet als iemand kritiek heeft of je afwijst. Maar ook wanneer er van iemand geprofiteerd is, iemand op een nare wijze afgewezen is of liefdeloos behandeld is door een geliefd persoon, kan men door de negatieve ervaringen beschadigd zijn en bindingsangst ontwikkeld hebben.
Door veel te sporten, werken, studeren, gamen, tv kijken, roken, drinken, kan men een strategie ontwikkeld hebben om niet te hoeven voelen en te kunnen vluchten als de relatie onder druk komt te staan. Ook het aangaan van geheime buitenechtelijke relatie is een (disfunctionele) manier om de problemen binnen de relatie te ontlopen. Vroeg of laat leveren de vluchtroutes problemen op.
Hypnotherapie bij bindingsangst of verlatingsangst
Met hypnotherapie onderzoeken we met behulp van hypnose/trance de onderliggende oorzaak van jouw bindingsangst of verlatingsangst. Alleen het onderbewuste weet waar het vandaan komt en door in hypnotherapie terug te gaan naar de oorsprong kunnen we de problemen aanpakken, dit heet regressietherapie. Met hypnotherapie open je datgene wat je niet meer weet en buig je de situatie in trance om. Hierdoor doorbreek je belemmerende overtuigingen en ontstaan nieuwe neurologische verbindingen. Hierdoor zal de bindingsangst en of verlatingsangst verdwijnen. Hoewel hypnose en hypnotherapie geen wondermiddel voor ieder denkbaar probleem is, is het in vrijwel alle gevallen dé oplossing voor bindingsangst en verlatingsangst.
Er is wetenschappelijk neurologisch onderzoek gedaan naar de werking van hypnotherapie in België. Op de site van de NBVH staat hier een artikel over. Voor en na een hypnotherapiesessie zijn hersenscans gemaakt. De verbindingen van de hersenen waren veranderd na een hypnotherapiesessie. Met dit onderzoek is wetenschappelijk aangetoond dat hypnotherapie werkt!
Neem de stap naar hypnotherapie
Wil jij bewezen effectief van je bindingsangst of verlatingsangst af? Kom dan in actie. Neem vandaag nog de eerste stap naar een leven vrij van belemmerende bindingsangst of verlatingsangst. Bel of mail en maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Postma Hypnotherapie Hilversum
Ik ben Mireille Postma en ik help mensen door middel van hypnotherapie meer in hun eigen kracht te laten staan. Een warme en liefdevolle relatie met jezelf, is hierin mijn dagelijkse drijfveer. Mijn aanpak is direct, intuïtief, verrassend en soms confronterend. Ik ben goed in het creëren van oplossingen voor allerlei problemen in een veilige omgeving. Mijn stijl is persoonlijk en betrokken en ik ga uit van individuele kracht.
Meer weten?
Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Bel 06 – 20 20 37 79. Mailen kan ook naar info@mireillepostma.nl. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.